Lars Gustafsson

14 June 2024

De Zweedse schrijver Lars Gustafsson (1936-2016) ken ik met name van enkele onvergetelijke gedichten. Die reken ik ook wel tot mijn persoonlijke top 100 (zou die tenminste bestaan). Maar ik heb me voorgenomen om mijn immer uitdijende bibliotheek nog eens grondig op te schonen. En dan stuit ik uiteraard op ongelezen boeken, half gelezen boeken en zelfs vergeten boeken. Ik wil gaan ‘oplezen’ kortom en pikte deze novelle eruit. In Austin, Texas, doet een Zweedse gastdocent onderzoek naar een nieuwe sensationele these over de paranoia van August Strindberg. Maar hij werkt elke ochtend minstens zo fanatiek aan zijn tennisspel. Een ‘academic novel’ kortom. Dit boekje kon me uiteindelijk maar matig bekoren. Niet erg pertinent als universiteitsroman en ook niet zo grappig als ik wel zou willen. Dit ‘oplezen’ leidt tot opruimen.