Inktpatronen


De directeur van De Arbeiderspers verhing zich in 1940 op de zolder van zijn uitgeverij, toen hij besefte dat zijn bedrijf in handen van de nazi’s zou vallen. En uitgever A.W. Bruna metselde een voorraadje verboden boeken in, om ze na de oorlog alsnog te kunnen verkopen. Deze en andere verhalen zijn te vinden in dit overzichtswerk, waarin de rol van uitgeverijen in Nederland en Vlaanderen tijdens de Duitse bezetting wordt beschreven. Een keur van kenners maakte voor dit boek boek fascinerende, onthullende portretten van dertien verschillende uitgeverijen – van de ‘foute’ uitgeverij De Lage Landen tot de illegale De Bezige Bij. Van elke uitgeverij is een fondslijst opgenomen van de tijdens de oorlog verschenen titels. Bovendien bevat Inktpatronen vele afbeeldingen van onbekende uitgaven en documenten die van dit boek een uniek naslagwerk maken.
Hans Renders, Lisa Kuitert en Ernst Bruinsma [red.] www.debezigebij.nl